Зорница Илиева  По-малко от 20 дни преди италианците да отидат при

...
Зорница Илиева  По-малко от 20 дни преди италианците да отидат при
Коментари Харесай

Зорница Илиева: И в Италия ври и кипи преди извънредни избори

Зорница Илиева

 

 

По-малко от 20 дни преди италианците да отидат при урните на изключителните парламентарни избори на 25 септември водачът на опозиционната извънредно дясна партия „ Лига ”, Матео Салвини, предложи на съюзническите страни „ да преразгледат метода си, тъй като западните наказания против Русия не работят и в действителност вредят на Италия ”. Изказването е на конференция на политическите водачи, извършена на езерото Комо на 5 септември.

 

Според Салвини тези наказания е трябвало да санкционират Москва поради Украйна, само че на процедура са помогнали на Русия, която регистрира остатък в износа си в размер на 140 млрд дол. за година, до юли 2022г. „ Ние би трябвало да пазиме Украйна ”, споделя Салвини, само че добавя, че „ не бих желал глобите да вредят повече на тези, които ги постановат ”. Нещо като и вълкът утолен, и агнето цяло, само че надалеч от правилото, че на всяко деяние има противопоставяне и че бумерангът постоянно се завръща.

 

Лидерът на „ Лига ” е уверен, че „ засегнатите от тях сме ние, а не тези, които ги постановат ”. На 25 септември се чака да завоюва дясната коалиция, включваща и „ Лигата ”. В същото време това изявление може да провокира опасения по отношение на решимостта на бъдещото държавно управление против Русия. Особено като е известно, че измежду съдружниците на Салвини в обединението има и други, разнообразни позиции по отношение на санкционния режим към руснаците.

 

Напоследък даже водачът на „ Братя на Италия ”, Джорджа Мелони, даде обещание да стои твърдо до НАТО във връзка с строгите ограничения по отношение на Москва.

 

По-различни бяха позициите й преди време, когато намерено се противопоставяше на крайните русофобски изяви и сгъстяване на глобите към Русия. Обръщането на палачинката очевидно е на мода в последно време по целия свят, тъй като и събитията в геополитиката препускат като обезумели във времето. Не се знае кой кум, кой сват, кой на булката брат, както се споделя у нас. Още повече, че самата партия на Салвини, „ Лигата ”, е подкрепила ограниченията за подкрепяне на Киев и на национално, и на европейско равнище. Трудно е да се повярва, че Салвини би се противопоставил намерено и даже да инициира разкъсване със западните съдружници, в случай че те не престават със глобите към Русия.

 

Не инцидентно се споделя, че водачите в Европейски Съюз са продали като Чърчил Европа на Съединени американски щати, а още Дикенс бил споделил преди 200 години, че „ Мисията на Америка е да опошли вселената ”. Някои напомнят тези слова тъкмо в този момент. Един тип, нищо ново под небето. Вътрешни рани се лекуват с външни изяви. Колкото по-войствени и рушащи, толкоз повече дивиденти в интерес на вътрешен комфорт.

Явно и Салвини знае тези вековни правила за ръководство, щом бърза да съобщи, че „ в случай че влезе в държавното управление, ще остане надълбоко обвързван със свободния либерален Запад ”, който се „ противопоставял на съветската експанзия ”. И въпреки всичко, „ в случай че се сътвори инструмент за навреждане на агресора, а се окаже, че след 7 месеца той не е подействал, тогава би трябвало да има преосмисляне на позициите ”. Това дали ще удовлетвори Москва, тъй като Луиджи ди Майо, водач на „ Заедно за бъдещето ”, външен министъэр, съперник на Салвини, споделя, че „ Салвини се опълчва на глобите, тъй като прави услуга на Путин ”? Явно има разнобой освен сред съпротива и власт, само че и сред самите съдружни сътрудници в опозицията. И разделянето е най-много по тематиката Русия и политиката по отношение на Русия на този стадий.

 

Всички желаят усмиряване на цените на енергоносителите, с цел да не се изгубят хиляди работни места, желаят „ обединен европейски щит като при ковид-епидемията ”, само че се не помни, че Русия и Куба първи помогнаха на Италия, когато избухна епидемията и европейците се изпокриха на правилото „ всяка коза за собствен си крайник ”. Едва ли Салвини може да бъде упрекван, че повтаря съветски тези, само че по този начин е при избори. Особено съдбовни като актуалните в Италия.

 

И Енрико Лета, водач на лявоцентристката Демократична партия, твърди, че „ щом Салвини прави работа на Путин като споделя, че глобите вредят повече на Италия, в сравнение с Русия, това не е нищо друго с изключение на „ по-добро изявление, в сравнение с би направил самият Путин ”. Ами да, той Путин единствено чака някой на Запад да се изкаже по-добре от него и незабавно взима отношение, нали? Като това изявление за „ културното предимство на Русия ” или че „ катализатор на санкционната тресчица на Запада, която заплашва целия свят, е залязващата доминация на Съединени американски щати и невъзможността на западните елити да признаят обективните обстоятелства ”. Това на Икономическия конгрес във Владивосток, към този момент обичаен, където Москва и Петин още веднъж ще потвърдят партньорство в борбата за многополюсен свят. Москва се обръща на Изток, Европа се затваря за Русия, а Съединени американски щати ще берат плодове, в случай че не се обърне палачинката през ноември. Такава е действителността, споделя Лавров, тъй като „ Русия минава през ера, в която може да разчита единствено на себе си ”. Но надали това е света, за който мечтаехме.

 

Да оцелеем, споделят българите, след това ще забележим. Като италианците, от избори на избори, та до светлина в тунела. Дано.

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР